Qumran Ribera de Duero

01/12/2013

Het was al sinds 1990 dat Jesus Solis Calderon op zoek was naar manieren om de geschiedenis en wijn, zijn twee grootste motivaties in zijn zoektocht naar een grotere kennis, met elkaar te verweven. Het doel was oorspronkelijk om een project in het leven te roepen dat het proces toonde dat nodig is om wijn te bekomen maar ook het belang ervan in de geschiedenis zou weergeven. Dit betekende dat de perfecte locatie gevonden moest worden. Na een uitputtende zoektocht naar een geschikte locatie en wijngaard werd een kleine heuvel aan de rivierbedding van de Duero in de gemeente Penafiel geschikt gevonden. De wijnstokken op deze terroir werden aangeplant tussen 1970 en 1980 en zorgen ervoor dat de wijn over een uitzonderlijke persoonlijkheid beschikt. De zuidoostelijke zon en de hoofdzakelijk oosten- en westenwinden zorgen voor een microklimaat dat de eigenschap van de wijngaard benadrukt.

Qumran Ribera de Duero

Ribera del Duero is een Spaanse Denominacion de Origen (DO). Ze ligt op het noordelijke plateau van het land en is een van de negen wijnregio's in de autonome provincie Castilla y Leon. Het is ook één van de erkende wijnregio's die langs de Duero rivier gevonden kunnen worden. De regio betaat uit een overwegend vlakke hoogte en ligt rond Arcanda de Duero, hoewel de beroemste wijngaarden rond Penafiel en Roa de Duero in het westen liggen, waar ook het regionale controle orgaan van Consejo Regulador voor de appelatie gelegen is. Ribera del Deuro is de thuishaven van  de werelberoemde en alom geprezen Vega Sicilia en Tinto Pesquera wijnen. Er wordt bijna uitsluitend wijn geproduceerd van de tempranillodruif.

De wijn kreeg een beperkte houtlagering van 4 maand mee in zowel Franse als Amerikaanse eiken vaten. Het resultaat is een intense kersenrode wijn met aroma’s van voornamelijk klein rood fruit, een lichte toets van vanille, laurier en kaneel. Sappige tannines, voldoende kracht, een moot zoethout maar deze wijn is vooral een fruitbom. Het ronde mondgevoel wordt afgerond met een alcohol-kruidige finale. Prijs-kwaliteit is dit meer dan dik in orde!   

Nieuwsbrief